Okulca | Yazılı Soruları,Konu Anlatımları

En Çok Hangi Kanalı İzliyorsunuz ?

4 Temmuz 2009 Cumartesi

CNBC-e BUSINESS DERGİSİ HANGİ MEDYA PATRONUNU 'İMPARATOR' YAPTI?

Aylık ekonomi dergisi CNBC-e Business dergisi Temmuz kapağında bir medya patronunu "imparator" tadında kapak konusu yaptı.

MEHMET EMİN KARAMEHMET DOSYASINDAN SATIRBAŞLARI

KARAMEHMET ÇEKİRDEK ŞİRKET MODELİNE KESİNLİKLE KARŞI. ÇUKUROVA DÜNYASININ TURKCELL’İN ETRAFINDA DÖNMESİNE ASLA İZİN VERMİYOR. HATTA BİR DANIŞMANA ŞÖYLE BİR ŞEY SÖYLEMİŞLİĞİ BİLE VAR: “SİZİN ÇEKİRDEK DEDİĞİNİZ ŞEY BİZİM İÇİN 20 YIL ÖNCE ÇELİK SEKTÖRÜYDÜ. 10 YIL ÖNCE BANKACILIK OLDU. ŞİMDİ İSE TELEKOMÜNİKASYON. BENİM İŞ MANTIĞIMDA ÇEKİRDEK DİYE BİR ŞEY YOK.”

ORTAĞI MEHMET SEPİL: “ŞİRKETLER KENDİ BAŞLARINA DEREBEYLİK GİBİ. ÖRNEĞİN BİR İŞ KURUYORUZ VE ÖNEMLİ BİR PROJE İÇİN TEKLİF GÖTÜRÜYORUZ. BİR BAKIYORSUN GRUP ŞİRKETLERİNDEN BİRİ SANA RAKİP OLUYOR. NEREDEN ÇIKTI BU DİYE BAKAKALIYORSUN. AMA BU REKABET MEHMET EMİN’İ HER ZAMAN ÇOK KEYİFLENDİRİYOR. ŞİRKETLER KENDİ KARARLARINI KENDİLERİ VERDİKLERİ İÇİN ÇUKUROVA GRUBU HIZLI HAREKET ETME YETENEĞİNE SAHİP OLUYOR.”

DEDESİ TARSUS’TA KUVAYİ MİLLİYE HAREKETİNİN EN ÖNEMLİ FİGÜRLERİNDEN BİRİ OLMUŞ. MİLLİ MÜCADELE RUHU DEDESİ VE BABASINI CHP’Lİ YAPMIŞ. KARAMEHMET BUGÜN ÜÇÜNCÜ JENERASYON OLARAK SİYASETTEN UZAK DURMAYI TERCİH ETSE DE MİLLİYETÇİ DURUŞUNDAN VAZGEÇMİŞ DEĞİL.

KARAMEHMET TMSF’NİN PAMUKBANK’A EL KOYUP 5 MİLYAR DOLAR BORÇ ÇIKARDIĞI GÜNLERDE, YÖNETİM KURULU TOPLANTISINDA, HANGİ YÖNETİCİSİ İÇİN “BİR TEK ONA BORCUM VARDI, ONU DA ÖDEDİM” DİYEREK HERKESİ GÜLDÜRDÜ? TÜRKMEDYA YÖNETİM KURULU ÜYESİ SERDAR ÇALOĞLU, TURKCELL VE KVK’DAKİ ORTAĞI MURAT VARGI, BMC GENEL MÜDÜRÜ MEHMET DEMİRPENÇE VE ÇUKUROVA GRUBU ESKİ GENEL KOORDİNATÖRÜ ÖZER ÇİLLER KARAMEHMET’Lİ ANILARINI ANLATIYOR.

KURTLAR VADİSİ’NİN TAKİPÇİLERİNDEN. AMA İZLEMEKTEN EN ÇOK KEYİF ALDIĞI ŞEY, SKY TÜRK’TE YAYINLANAN ANADOLU’DAKİ KOBİ’LERİN GİRİŞİM ÖYKÜLERİNİN ANLATILDIĞI PROGRAM. O PROGRAMI ADETA SÜRÜKLEYİCİ BİR MACERA FİLMİ İZLER GİBİ SEYREDİYOR. REKLAMLARA YÖNELİK KRİTİK YAPMAYI DA SEVİYOR. FAVORİSİ HIZLI TÜKETİM ÜRÜNLERİ REKLAMLARI... ÜLKER VE COCA-COLA REKLAMLARINI ÇOK BEĞENİYOR.

NORMALDE HAFTA SONLARI DAVUTPAŞA’DAKİ MEDYA TESİSLERİNE GİDERDİ. AMA BU MESAİSİNİ ŞİMDİLERDE BİRAZ AKSATIYOR. ÇOCUKLUK OYUNCAKLARINI SANDIKTAN ÇIKARDI. 17 YAŞINDAKİ TORUNU EMİR’LE BİRLİKTE OYNUYORLAR.

TÜRKİYE’NİN EN ZENGİN ADAMLARINDAN BİRİ NEDEN C SINIFI BİR OTOMOBİLE, MEGANA SPORT’A BİNİYOR? BU ARABANIN EN ÇOK HANGİ ÖZELLİĞİNİ SEVİYOR?

MEHMET EMİN KARAMEHMET

İmparator

Elbe’ye sürgüne gönderilmedi, Waterloo’da savaşmadı... Onun savaş alanı iş dünyası, ordusu şirketleri, silahı yönetim teknikleri, generalleri CEO’ları... Vizyonu, stratejileri, zekasıyla ile bir imparator.

Türk iş hayatının son 10 yılında en çok onun adı konuşuldu.

Yükseldi, tökezledi, tam zayıflıyor dendiğinde küllerinden yeniden doğdu.

Medyada görünmekten hiç hoşlanmayan, kendisinden söz etmeyi hiç sevmeyen, Financial Times muhabirinin bile bir yazısında “Neden bu kadar gizemli?” diye sorduğu Karamehmet’in bir portresini çıkarmaya çalıştık.

Arşivleri günlerce taradık. Ama en sağlam bilgileri kendisini yakından tanıyanlardan aldık. Bir zamanlar birlikte çalıştığı ya da şu anda çevresinde bulunan 20’yi aşkın
insanla görüştük.

Ortaya çıkan Karamehmet portresini gördükten sonra kendisine imparator
demeyi uygun bulduk.

Bir kere farklı alanlarda kurulu 140 şirketlik devasa bir varlığa hükmediyor. Bunların arasında Turkcell, kendisinin olduğu kadar Türkiye’nin de amiral gemisi.

Çok farklı bir “iş yapma” modeli var.

Askeri terimlerle konuşursak, ordusunun merkezinde kendisi yer alıyor.

Dikey hiyerarşileri seviyor.

Ama generallerine çok güveniyor, onlarla her gün konuşuyor ve alabildiğine özgürlük tanıyor. Kararları onların alması konusunda sürekli teşvik ediyor.

Her türlü bürokrasiye karşı. Ordusunda planlama diye bir bölüm yok. Ordu onun için esnek. Çabuk karar alınıyor ve hemen uygulanıyor.

En güçlü silahlarını sürekli değiştiriyor. Bu silah on yıl önce bankacılık iken beş yıl önce telekom, bugün enerji olabiliyor.

Güçlü bir vizyonu var. Türkiye’nin en büyük iki grubu Koç ve Sabancı’nın göremediğini görüp telekom patlamasında nasıl bir zafer kazandığı, yıllarca Türk iş dünyasının en önemli case study’lerinden biri olarak konuşuldu.

Irak’ta enerjiye girişi, deniz nakliyatında gelişmeyi çok önceden fark etmesi başka
case study’ler olarak iş dünyası tarihine geçti.

MEHMET EMİN KARAMEHMET HAKKINDAKİ DOSYANIN TAMAMINI CNBC-e BUSINESS DERGİSİNDE OKUYABİLİRSİNİZ

0 Yorum YAZ:

Yorum Gönder

En İyi Haber Kanalı

En iyi Yarışma Programı Hangisi ?

Sizce En İyi Komedi Programı ...

Sizce En iyi Anchorman Hangisi ?

Sizce En iyi Haber Programı ?

En Beğendiğiniz Gazete

En Beğendiğiniz Haber Sitesi