Okulca | Yazılı Soruları,Konu Anlatımları

En Çok Hangi Kanalı İzliyorsunuz ?

17 Temmuz 2009 Cuma

TURKCELL'İN HİDO'LU REKLAMINI YABANCI BİR AJANS ÇEKMİŞ

Gazeteport yazarı Şermin Topçu, Turkcell'in son reklamını yorumladı: Amsterdam Wieden+Kennedy imzalı reklam filminin en vurucu yeri Çiğdem Kaplangı'nın (Chi K takma adıyla biliniyor) müziği. Filmdeki renk cümbüşü ile birlikte muhteşem ve akılda kalıcı olmuş.

MERAK KİMSEYİ ÖLDÜRMEZ, İYİ GELİR!

ŞERMİN TOPÇU/GAZETEPORT

Kendisinden önce Türkiye’ye büyük gürültüsü ve söylentisi ile gelen 3G uygulaması ay sonunda nihayet başlıyor. Doğal olarak 3 büyük operatörün 3G rekabeti de kıran kırana devam ediyor.

Böylesine bir teknoloji devrimi yaşanırken reklam kampanyaları da dev ölçülerde yapılıyor. Geçen cuma Turkcell Medya İlişkileri Müdürü Mustafa Kutlay’ın davetlisi olarak Turkcell binasındaydım. Kurumsal İletişim’den Lale Saral Develioğlu ve Nazlı Nalbantoğlu Turkcell 3G kampanyasına ne zaman ve nasıl başlandığını, ne yönde kararlar aldıklarını detaylı biçimde anlattılar.

Açık söyleyeyim merak içerisindeydim; zira Turkcell 3G lansmanı için tamamen yabancı bir ajans ile anlaşmıştı. Neden böyle bir seçim yapılmıştı? Yani Türkiye’de ajans mı kalmamıştı da gidip Amsterdam Wieden+Kennedy ile anlaşılmıştı? Ortaya nasıl bir kampanya çıkacaktı? Tekrar açık söyleyeyim yüzde 100 yerli malı Turkcell için “bizden, bizi anlatan” bir kampanya olamayacağı konusunda ciddi endişelerim vardı.

Ben böyle endişeler içinde Turkcell binasında yöneticileri dinlerken kampanyanın konseptini açıkladılar: Merak… Öncelikle bu konsepti yaratan ajansı alnından öpmek istedim şahsen. Aynı şekilde böyle biraz riskli bir konsepti kabullenen reklamvereni de…

Zira öncelikle Türkiye gibi bir ülke için bir yanıyla oldukça riskli yaklaşım. Malum “merak” bizim kültürümüzde çok da olumlu çağrışımlar yaratan bir kavram değil. Hatta merak edip soru soranlardan da fazla hazzedilmez. Tabii ben katiyen böyle düşünmem tam tersine meraklı insanları da çok severim.



Merakın her şeyi öğrenmenin bir başlangıcı olduğuna inanan bir insan olarak keyfim yerine geldi. Sıra geldi reklam filmine: film artık hemen hepinizin izlediği gibi bir renk ve desen cümbüşü halinde. Meraklı ve bu sayede kendisini iyi yetiştirmiş iki önemli kişi celebrity olarak çok yerinde kullanılmış. Hido ve Nasuh Mahruki… Hele ki Hido’nun şirin dansı olayı bitirmiş sanki, izleyenin tekrar tekrar izleyesi geliyor.

Filmin müziğini -ki tartışılmaz en vurucu yeri- Çiğdem Kaplangı (Chi K takma adıyla biliniyor) yapmış. Filmdeki renk cümbüşü ile birlikte muhteşem ve akılda kalıcı bir müzik yapılmış.

Filmin çekimleri İstanbul ve Miami’de yapılmış. Çekimlerde toplam 106 kişilik bir ekip çalışmış. Film 3 ayda tamamlanmış. Turkcell, Wieden+Kennedy ve prodüksiyon şirketi hazırlık, çekim ve post prodüksiyon aşamalarında toplam 53.446 mil uçarak dünyanın etrafını 2 kereden fazla dolaşmış neredeyse…

Reklam filminin dışında tüm kampanya outdoor, internet, basın ilanları birbiriyle uyumlu.

Ana filme dair tek eleştirim; Turkcell’in 3G’de sağladığı ayrıcalığın tüketiciye hissettirilmesi. Fakat eminin devam filmlerinde de bu eksiklik giderilecektir. Yani Turkcell’in 3G’sinin bana getireceği ayrıcalıklar. Zira şu anda jenerik bir 3G filmi izliyor gibi oluyorsunuz, filmin sonunda Turkcell logosunu görene dek…

Yine Türk milletine has bir tabu Turkcell 3G reklam kampanyası ile yıkılıyor. Anneler babalar ve hatta öğretmenler bundan böyle çocuklara “fazla merak etme” demeyi bir kenara bırakacak. Anneler balalar çocuklarına örnek gösterdikleri Hido sayesinde çocuklarının merak etmesini isteyecek.

Merak’ın korkulacak ya da kötü bir şey olmadığı anlaşılacak. Bu Turkcell sayesinde olacak, yabancı ajans aracılığıyla olacak. Ne vesileyle olursa olsun çok güzel olacak.

Türk reklamcıları da belki bundan ders alacak!

0 Yorum YAZ:

Yorum Gönder

En İyi Haber Kanalı

En iyi Yarışma Programı Hangisi ?

Sizce En İyi Komedi Programı ...

Sizce En iyi Anchorman Hangisi ?

Sizce En iyi Haber Programı ?

En Beğendiğiniz Gazete

En Beğendiğiniz Haber Sitesi